Domates İle Zaman Yönetimi (Pomodoro Tekniği)

Öğrenci: Sınavımız vardır, notlarımızın başına geçeriz fakat tam konsantre olamayız, ders harici herşeyi yaparız. Şöyle bir Facebook’ a göz gezdireyim kim ne yapmış, Twitter’ da neler oluyor derken bir bakmışız ki zaman hızla geçmiş ve sınavımıza yeterli düzeyde çalışamamışız. Tam çalışmaya başlarız, notlarımızı yavaş okuduğumuzdan dolayı zaman hızla geçmiştir.

Programcı: Programcıların korkulu rüyasıdır zaman. Başlarız kod yazmaya yazarız yazarız ve o sırada arada açarız sosyal siteleri bakarız neler oluyor diye. Bir bakmışız zaman o kadar hızlı geçmiş ki akşam olmuş. Çok kod yazdığımızı baya birşey oluşturduğumuzu düşünürüz. Ama şöyle bir geriye baktığımız da zamanımızı o kadar gereksiz şeylerle harcamışız ki yazdığımız kod değil, sadece bilgisayar başında zamanımızı geçirmek olduğunu farkederiz.

Bu yazım sadece öğrenci yada programcılar için değil, bu yazım yazarlar, avukatlar, ebeveynler, yönetmenler, öğretmenler, yöneticiler vb… içindir.

Bugün sizlere domates ile nasıl zamanınızı iyi yöneteceğiniz konusunda keşfettiklerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım. Evet yanlış duymadınız DOMATES bu işin püf noktası… Peki nedir bu domates nereden çıktı diyenler için hemen açıklıyorum. Uygulayacağımız tekniğin adı POMODORO, İtalyanca bir kelimedir ve domates manasına gelmektedir. Adını mutfakta ki domates şeklinde ki zamanlayıcıdan almış.

Pomodoro-Technique-Timer

Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Nasıl geliştirdiğini şöyle özetleyebilirim. 80lerin sonunda üniversitenin ilk yılında sınavları bitirmenin sevincinden sonra, kendisini bir çöküşün, düşük performansın ve kafa karışıklığının içinde bulmuş. Her gün okula gitmiş, derslerine devam etmiş ve çalışmış fakat gerçekte ne yaptığını bilmeden, zamanını boşa harcayarak geri dönmüş. Sınav tarihlerinin çok çabuk geldiğini görmüş ve zamana karşı kendini savunamadığını düşünmüş.  (Bir çoğumuzun içinde bulunduğu durum bu değil midir sizce.) Bir gün, sınıfta arkadaşlarını eleştirel gözle incelemiş ve daha sonra kendini eleştirmiş ve şunun farkına varmış. Çok sayıda dikkat dağıtan şeyin ve kesintilerin ana nedenin kafa karışıklığından ileri geldiğini düşünmüş. (Kısaca işin özünün beyinde bittiğini söyleyebiliriz.) Bunu çözmek için kendi kendine şu soruyu sormuş. 10 dakika boyunca gerçekten çalışabilir misin ama gerçekten? Bunun için bir zamanlayıcıya ihtiyacı varmış ve domates şeklinde ki mutfak zamanlayıcısını bulmuş ve başlamış uygulamaya fakat iddiasını hemen kazanamamış. Biraz zaman almış ve büyük çaba gerektirmiş fakat sonunda başarmış ve bu şekilde yavaş yavaş promodoro tekniğini oluşturmaya başlamış.

Evet işin geçmiş kısmından kurtulup, gelecek kısmına bakacak olursak. Bu domates tekniği ile gerçekten zamanınıza hakim olabiliyorsunuz. Teknik şu şekilde çalışıyor. Zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlıyorsunuz ve tamamen o anda ne yapmanız gerekiyorsa ona odaklanıyorsunuz. Yani cep telefonu, sosyal ortamlar vs.. dikkat dağıtacak herşey bu 25 dakika boyunca sizden uzak olmalı ve sadece işinize odaklanmalısınız. Yani gerçekten bu 25 dakikanın hakkını verdiğinizde, 1 pomodoro yani 1 domates toplamış oluyorsunuz. Bir 5 dakika ara veriyoruz ve ardından tekrar 25 dakika boyunca işimize bakıyoruz. 4 domates topladığımız da 15 dakika ara veriyoruz. Teknik genel itibariyle bu şekilde çalışıyor fakat tabi ki yapacağımız çalışmaları önceden belirleyip bir iş şeması oluşturmalıyız. Görevlerimiz 25 er dakikalık çalışmalarla ilerlemelidir.

Tekniğe şöyle bir baktığımızda basit gibi durabilir. Ama inanılmaz derece de zamanınıza hakim olabiliyorsunuz. Kendimden örnek vermek gerekirse, bir günde kod yazma süremi yaklaşık olarak 4 kat arttırdığım gibi, yazdığım kodların sayısını da fazlasıyla arttırdım. Bunun nedeni eskiden zaman size hükmediyordu fakat şimdi siz zamana hükmediyorsunuz yani zaman ile yarışıyorsunuz aslında.

Şimdi nasıl çalışacağınızdan bahsetmek gerekirse, bunun için bir mutfak zamanlayıcısına ihtiyacınız yok. Bilgisayarınıza kuracağınız küçük bir program aracılığıyla bunu yapabilirsiniz. Bunun için oluşturulmuş birçok program var. Fakat ben içlerinden en çok TeamViz programını beğendim. Bu program aracılığıyla hem zamanınızı yönetebildiğiniz gibi, hem de hangi çalışmayı ne kadar sürede tamamladığınızı görebiliyorsunuz. Böylece çalışmalarınız için ne kadar süre harcadığınızı an ve an takip edebilirsiniz. Bu program sadece masaüstü bilgisayarda değil, cep telefonunuzda da çalışmaktadır. Online bir sistem olmasından dolayı, her yerden çalışmalarınızı takip edebilirsiniz. Kod yazmaya  başlamadan önce ki bir ekran görüntüsünü sizlere aşağıda paylaşıyorum.

Screenshot from 2014-05-18 16:13:16

Zamanlayıcı başlattığım anda benim için gerçek hayat durmuş ve sadece yazdığım kod dünyasında yapmam gereken ile yaşıyor olduğum an hayat buluyor. Bir yandan zamanı takip ederken, bir yandan da yapmam gerekenleri fazla duraksamadan yapıyorum. Topladığım domates sayısı çoğaldığında da keyfime diyecek yok =)

Teknik hakkında daha detaylı bilgiyi http://www.pomodorotechnique.com adresinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu tekniğin bir kitabı da orada mevcuttur.

Bol domatesli günler dileğiyle….

“Domates İle Zaman Yönetimi (Pomodoro Tekniği)” üzerine 6 düşünce

  1. İlk defa duydum bu tekniği.. Sitesine girip bir göz attım, tanıtıcı videoyuda izledim.. Güzel bir tekniğe benziyor.. Zira birçoğumuzun sorunu olan zaman yönetimi konusunda bize çok yardımı dokunabilir.. Tekniği kabataslak anladım gibi ama çokda ayrıntılı bilmiyorum daha.. Fakat kendimize göre bazı eklemeler yapabileceğimizi düşünüyorum.. Mesela her 25 dakikadan sonra küçük bir ödül verebiliriz kendimize.. 4 domatesden sonrada büyük ödülü alırız.. :) Tabi burda yapacağımız işleri önceden belirlemekte önemli.. Kısacası güzel bir yazı olmuş, eline sağlık..

  2. teşekkür ederiz ben de yeni duydum ve denedim gayet başarılı şimdi devam ediyorum domates toplamaya yalnız sosyal medyada ne oluyor muhabbetinde kesinlikle haklısıznız pomodoro bende işe yaradı ki zaman yönetiminde sınıfta kalmış biri olarak :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir